Všechny recepty, které na tomto blogu najdete jsou vyzkoušeny v naší kuchyni a otestovány mlsnými jazýčky mé rodiny :)
úterý 6. března 2012
Celozrnné houstičky
Velice vytíženým a téměř nepostradatelným pomocníkem je u nás domácí pekárna. Neslouží jenom k pečení čerstvého voňavého chleba, ale také na zadělávání veškerého kynutého těsta pro slané i sladké pečení.
O víkendu není u nás na vesnici možnost zakoupení čerstvého pečiva a v té době se u nás pekárna skoro nezastaví. Naposled to byly houstičky zcelozrnné mouky.
Do pekárny vložíme suroviny v tomto pořadí:
350 ml mléka a vody napůl
4 polévkové lžíce oleje
1 lžičku cukru
1 lžičku soli
300 g hladké mouky já na pečení nejraději používám T 650
300 g celozrnné pšeničné mouky
2 rovné lžičky sušeného droždí
Pekárnu zapneme na program kynuté těsto. Při zadělávání těsto zkontrolujeme pokud je příliš tuhé přidáme trochu mléka, pokud řídké mouky. Těsto by mělo být měkčí než na chleba, spíš jako na buchty.
Po ukončení programu rozdělíme těsto na 12-14 stejných dílů. Každý dílek rozdělíme na tři části a upleteme houstičky. Přendáme je na plech a necháme ještě asi 15 minut kynout. Potom housky potřeme rozšlehaným žloutkem a posypeme slunečnicovými semínky a na 170 stupňů upečeme do zlatova.
Přihlásit se k odběru:
Komentáře k příspěvku (Atom)
-
Tenhle dort jsem už chtěla dlouho udělat a kdy jindy upéct zelený dort než na zelený čtvrtek :) Receptů je všude spousta a v podstatě se li...
-
...jen doufám, že příští už velikonoční víkend přinese lepší počasí než tenhle. Ledový vítr, sněhové přeháňky, no zase platí březen-za kamn...
-
Pokud máte rádi mák a makovec, je tahle bábovka přesně to co hledáte! Recept na ni jsem našla na Maminčiných receptech, je rychlá, vláčná...
-
Recept na tenhle dort jsem objevila tady a jako mnoho dalších receptů z tohoto blogu mohu jenom doporučit. Na dort 26cm budete potřeb...
-
Tato 3D vejce peče dcera na Velikonoce už několik let. Pokud je to pro vás novinka, vejce se pečou v polovinách na speciální formě. Po nazdo...
Krásné houstičky, upeču podle Vás. Jindra
OdpovědětVymazatUrčitě vyzkouším. Já pekárnu využívám spíše právě na zadělávání těsta, než na chleba. V ruce ho rozhodně takhle krásně nezpracuji. A houstičky voní až sem :-)
OdpovědětVymazatZapsáno, o víkendu se bude péct!
OdpovědětVymazatVlasti, od vánoc mám pekárnu, několikrát jsem pekla chleba a zadělávala těsto, takže určitě vyzkouším i tento recept, díky,
OdpovědětVymazatMarcela
Vlasti, ty vypadají tak parádně, že je zítra vyzkouším!
OdpovědětVymazatDíky za recept, pa Helena
Mńam, hned bych si dala.
OdpovědětVymazatTedy ty housky vypadají nádherně. Přesně podle mého gusta. Recept si určitě opíši a vyzkouším. Pěkný zbytek neděle.
OdpovědětVymazat