sobota 7. června 2014

Guiche s cibulí a slaninou podle Dity P.

Dneska jsem k večeři upekla slaný koláč podle Dity Pecháčkové z posledního čísla Alberta.
No a co vám budu povídat, není to tedy žádná dieta, ale opravdu jsme si pochutnali.


Nejdřív si připravíme křehké těsto.

300g hladké mouky
150g studeného másla
1 lžička soli
1 vejce rozšlehat
2 polévkové lžíce mléka

Z mouku, sůl a máslo zpracováváme v míse prsty tak dlouho, až se nám vytvoří drobenka, přidáme vejce a mléko a rychle vytvoříme z těsta kouli, kterou zabalíme do potravinové fólie a necháme minimálně půl hodiny v chladnu odpočinout.

Mezitím si připravíme náplň.
200 g anglické slaniny
2 cibule nakrájené na klínky
3 vejce
80 ml smetany na vaření
60 ml mléka
30g parmazánu
sůl pepř
čerstvý tymián a bazalka podle chuti

Těsto vyválíme na plát silný asi 5 mm nejlépe mezi dvěma pečícími papíry, abychom do něho už nepřidali žádnou mouku a vložíme ho do vymazané koláčové formy a pěkně vymačkáme okraje až nahoru.
Troubu vyhřejeme na 200 stupňů.
Na těsto ve formě dáme pečící papír a nasypeme na něj třeba fazole, to aby se těsto nevydouvalo a předpékáme 15 minut, potom papír z fazolemi sundáme a dopečeme do zlatova 10-15 minut.

Cibuli a slaninu opečeme na pánvi do zlatova, přidáme bylinky, rozprostřeme ji na předpečený korpus a zalijeme směsí mléka smetany a vajec s nastrouhaným sýrem, solí a pepřem. Pečeme dalších asi 25 minut až náplň zatuhne. Po dopečení necháme ještě asi dvacet minut prochladnout a podáváme.

Přeji Vám krásný zbytek slunečného víkendu!!!!!!!!!





2 komentáře:

  1. Tak jsem tu - těsto dělám skoro stejné a náplně střídám, naposledy to byl špenát s uzeným lososem, ale tohle je prostě vynikající klasika.
    Vlastičko, pekla jsem ty tvé rohlíčky, myslím ty kynuté pod vodou a jsou fakt skvělé!
    Hezký večer, Helena

    OdpovědětVymazat