čtvrtek 11. září 2014

Houbová čalamáda

Krásný večer vám přeji!
Houby pořád rostou, a protože nám zase začalo pršet bude jich určitě ještě dost i na výbornou čalamádu, na kterou vám dneska přináším recept.



1,5 kg hub očistěných a nakrájených na plátky ( nejlepší jsou mladé hříbky)
1 kg paprik nejlepší jsou červené a žluté, aby byla čalamáda pěkně barevná
1 kg cibule

Nálev:
3l vody
0,5 l octa
30 dkg cukru
6 dkg soli
5 bobkových listů
20 kuliček nového koření





Houby očistíme a nakrájíme na plátky a povaříme je asi 3 minuty ve slané vodě. Potom je dobře propláchneme pod tekoucí studenou vodou a odložíme. Cibuli a papriky nakrájíme na nudličky.
Nálev dáme vařit do velkého hrnce. Když začne vřít přidáme papriky, necháme přejít varem a odstavíme.
Uvařené propláchnuté houby a nakrájenou cibuli přidáme k paprikám, dobře promícháme a necháme do druhého dne odstát.
Druhý den plníme do sklenic a sterilujeme na 85 stupňů 20 minut








4 komentáře:

  1. Vlasti, hned bych ochutnala. Vypadá to výborně.

    OdpovědětVymazat
  2. Děláte mi chutě, to musí být moc dobré. Čalamádu znám od maminky, ale místo hub tam nakrájela zelí (takže zelí, paprika červená, paprika zelená, cibule, případně salátová okurka vše na nudličky, nacpat do sklenic, zalít lákem z Deka a uzavřít. Ani to nesterilovala, jen se nechalo nějaký čas ležet.

    OdpovědětVymazat
  3. Vlastičko, vypadá to úžasně, sbíhají se mi sliny a to houby moc nemusím. A navíc to máš v krásném balení :-). Přeji pěkný víkend. Renáta

    OdpovědětVymazat
  4. Da läuft einem das Wasser im Mund zusammen sooooo viel gutes Essen Lieben Gruß Karin

    OdpovědětVymazat